Коледни ястия

Лещена чорбичка за Бъдни вечер

Продукти за 5- 6 порции: 250г червена леща 2- 3 моркова корен пащърнак 1 суха червена чушка ½ глава лилав лук 100г пресен спанак 2с.л. доматен сок от консерва сол чубрица 1с.л. олио Приготвяне: В навечерието на Бъдни вечер се заемам с подготовка за ястията. Тази година наблягам повече на лещата и ориза. Една от …

Лещена чорбичка за Бъдни вечер Read More »

Крем Сабайон

Продукти за 4 порции: 6 жълтъка 1ч.ч. пудра захар 2 ванилии 4 бишкоти ½ к.ч. вино Марсала малиново сладко лимонов чипс захарни фигурки Приготвяне: Крем Сабайон- лек, пухкав и въздушен десерт. Самото име звучи леко френско, но източници твърдят, че оригиналния произход е италиански. Според тях оригиналното название е Забайон. Лично за мен е важно, …

Крем Сабайон Read More »

Морковено предястие с бейби Моцарела

Продукти за 6 порции: 5- 6 моркова 2- 3 картофа 2 глави червен лук 500г бейби спанак 300г бейби Моцарела масло сол кимион сусам мед ябълков оцет зехтин белени тиквени семки Приготвяне: Едно морковено- картофено предястие с бейби Моцарела, сусам и дресинг. Идеята е взаимствана от немската кухня и малко видоизменена от мен. Надявам се …

Морковено предястие с бейби Моцарела Read More »

Супа с целина и картофи

Продукти: ½  глава целина 3- 4 картофа 1 морков парче пащърнак 1 глава лук 2с.л. доматен сок от консерва ¼ червена чушка фиде сол мазнина сушени подправки крутони с билки Приготвяне: Супа със зимни зеленчуци, която може да се пасира на крем или да се консумира застроена със жълтък. В студеното време се старая винаги …

Супа с целина и картофи Read More »

Кокосови бисквитки

Продукти: ½ ч.ч. кокосови стърготини ¼ ч.ч. фини овесени ядки 1ч.ч. брашно 125г краве масло 1ч.л. бакпулвер 2 яйца ванилия лимонова кора ½ ч.ч. захар ½ ч.л. сол За слепване: 1с.л. краве масло 2- 3с.л. мармалад от сливи/ябълки Приготвяне: Тези бисквитки са много ароматни и меки. Събират в себе си екзотичния мирис на кокос, цитрус, …

Кокосови бисквитки Read More »

Бяло кремче с карамелени ябълки и бисквитен слой

Продукти: 4- 5 ябълки 300г маскарпоне 200г течна сметана 2 яйца 1 ½ ч.ч. пудра захар 2 ванилии 1ч.л. канела ½ ч.л. кардамон 2с.л. краве масло 6- 7 ронливи бисквити 2с.л. уиски Приготвяне: Бяло кремче с ябълков и бисквитен слой, с аромати и предколедно настроение. Идеята е да прибавя още една рецепта в любимите ми …

Бяло кремче с карамелени ябълки и бисквитен слой Read More »

Ориз с маслини и пилешко

Продукти за 5- 6 порции: 5- 6 броя пилешки бедра 1 ½ ч.ч. ориз ¼ стрък праз лук 2 моркова ¼ целина 1к.ч. обезкостени сушени маслини сушена мащерка бахар черен пипер Приготвяне: Представям бял ориз с маслини, кореноплодни и пилешки бедра. Става чудно, ароматно ястие с леко месо. Използвам сушени маслини подправени с риган. Те …

Ориз с маслини и пилешко Read More »

Сочна салата с екзотичното Авокадо

Продукти за 4 порции: 1 Авокадо 3 малки ябълки 2 моркова ½ бяла ряпа Дайкон 1 глава червено цвекло 2 варени яйца нарязан копър сол на вкус/ по желание ябълков оцет на вкус/ по желание Приготвяне: Сочна салата с червено цвекло, ябълки, морковки и авокадо. Авокадото е полезен растителен продукт. В доста статии се среща …

Сочна салата с екзотичното Авокадо Read More »

Свинско със зеле и кашкавал

Продукти за 4 порции: 500г свинско месо 1 зелка ½ глава лук 2- 3 моркова 1 домат 1ч.л. сол 1ч.л. червен пипер 1- 2 зърна бахар 200г кашкавал 1 люта чушка Приготвяне: Свинско печено с прясно зеле и кашкавал. Срещнах идеята в чуждестранен сайт. Веднага я възприех, защото всички в къщи харесваме запечени ястия с …

Свинско със зеле и кашкавал Read More »

Редена салата със шунка и праз

Продукти за 4 порции: 200г шунка 4 сварени яйца ¼ стрък праз лук 100г царевица ½ ч.ч. майонеза ½ ч.ч. заквасена сметана щипка сол щипка индийско орехче магданоз Приготвяне: Редена салата с праз и шунка, която често приготвям през есента. Предимството на редените салати е, че може да се насладиш поотделно на всяка съставка и …

Редена салата със шунка и праз Read More »