Зимата дойде, навън вече прехвърча сняг и всеки се опитва да намери топлинка - някои обличат дебелите палта и вълнените пуловери, а други прегръщат парното, но има и един по-приятен начин да се сгреем докато навън студът владее. Една чаша ароматно греяно вино вечер ще затопли не само тялото, но и душата ви и ще ви накара да се усмихнете в края на деня.
Греяните вина имат дълга история и в средновековието са били почитани като здравословна напитка. Обикновено се приготвят от червено вино, смесено с подправки и захар или мед и се поднасят горещи. Те са традиционна коледна напитка в някои държави и са особено популярни при северните народи, където зимата е дълга и сурова.
Гльогът е греяното вино, което се приготвя в скандинавските страни и Естония. Обикновено се приготвя от евтино червено вино с подправки и има много различни рецепти с различни вина, подправки и твърди алкохоли, които се използват за добавка, а също така е възможно да бъдат и безалкохолни, като се замени виното със сок от касис.
Греяните вина са много приятна напитка, но в България традиционно се приготвя друг специалитет, който освен че затопля и подобрява настроението се смята и за лекарство от народната медицина - греяната ракия. Любимата ви ракия придобива по-мек вкус само като се комбинира с малко захар и се затопли - можете да добавите и ароматни подправки. Леко подсладеният и загрят алкохол е подходящ за студените дни и е много чест гост на коледно-новогодишните празнични трапези. Само не забрявайте, че колкото е по-сладка, толкова по-лесно влиза.
Традиционната напитка в Англия на Коледа е Уасъл - ароматна смес от шери и бренди, с подправки и ябълки.
Коментари Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими. Регистрирай се сега! или (не изисква регистрация) |