zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко типични зимни опасности



Няколко типични зимни опасности

За да се получат измръзвания, не е задължително температурата да е отрицателна.

2/3 от травмите през този сезон са свързани с падания при заледяване.

здраве.bg

Есента още не е свършила, но навън вече е студено и често заледено. Според статистиката именно това е основна причина за повечето контузии през зимните месеци - 2/3 от травмите са счупвания или навяхвания заради подхлъзване и падане. На второ място са изгарянията от студа.

Поледицата създава най-големите неприятности и затова със започването на минусовите температури, е добре да сте подготвени за нейните изненади.

Обувките
Необходими са ви обувки с качествена подметка (гьон или с микропори), които не са на висок ток. Ако имате съмнения, че ще се чувствате устойчиви, залепете върху тока лейкопласт или го закрепете на кръст върху подметката.

Падането
Травматолозите знаят, че повечето травми се получават поради това, че хората не умеят да падат. Както и не умеят да вървят по хлъзгав път. Запомнете, че колкото и за бързате, колкото и да закъснявате, трябва да вървите бавно, като стъпвате върху цялото си стъпало (ето защо обувките не трябва да бъдат с висок ток!).
Ако се подхлъзнете и усетите, че ще паднете, приседнете, за да намалите височината при самото падане. Освен това по този начин си давате макар и малък шанс все пак да се задържите на краката си. В момента на падане напрегнете мускулите си, свийте се, а след като докоснете земята пробвайте да се търкулнете – така ще намалите риска от травма.

Ръцете
При ходене в никакъв случай не вървете с ръце в джобовете. Това вреди на равновесието. Ако е студено, разбира се, носете ръкавици.
Най-добрият вариант е ръцете ви да са свободни, т.е. да не носите никакви чанти. Раницата е идеален вариант. Както и чантата, която се носи на рамо.

Автомобилите
Не вървете близо до уличното платно. Колата също може да поднесе и да излезе на тротоара. Не пресичайте на забранени места - при поледица автомобилът спира много по-бавно - снегът и поледицата увеличават спирачния път.
Не ходете под покривите на домовете, защото съществува опасност ледените висулки да се откъснат и да паднат върху...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.