забавна наука

Начало | забавна наука | Снегът и науката – отговори на всички ваши въпроси за най-важното явление през зимата

Снегът и науката – отговори на всички ваши въпроси за най-важното явление през зимата

Аз детето | 2015-02-13

Снегът и науката – отговори на всички ваши въпроси за най-важното явление през зимата

Представяте ли си каква би била зимата без сняг, но не просто почти да няма, а никога изобщо да няма сняг. Ужасно е, нали? Все пак там, където снежна покривка има по принцип само през зимата, снегът и промените, които той носи, имат и важно естетично значение. Снегът представлява и олицетворение на зимата като цяло. Това, което правим, което усещаме през зимата, се различава от това през останалите сезони. А пък за туризма снегът играе важна роля. За децата снегът често е източник на различни забавления, сред които правенето на снежни човеци и битки със снежни топки, пързалки.
А някога чудили сте се как точно се образуват снежинките, идват от едно и също място откъдето и дъжда, но как така един път вали дъжд, а друг път сняг... А знаете ли каква е разликата между сняг и суграшица? Дали всички снежинки наистина са уникални и не си приличат напълно?
Ако някога сте искали да знаете отговорите на тези въпроси за снега – и още – вие сте на правилното място. Тук е всичко, което някога сте искали да знаете за него.

Как се образуват снежинките?
Всичко отново опира до водата. Надяваме се вече знаете, че водата се изпарява от Слънцето, стигайки високо горе до по-студените слоеве на атмосферата на планетата ни, където обикновено се превръща в облаци. След това пътува много дълго до там, където кондензацията кара водните молекули да си намерят нормалното агрегатно състояние и да се върнат обратно на земята. Така изпарената вода се връща под няколко добре познати ни състояния: дъжд, градушка и сняг. Дотук всичко е ясно, нали?

Всъщност трябва да знаете, че според учените сняг и снежинки са доста неточни и общи термини. Официалното научно наименование на снежинките всъщност са ледени кристали. Тези кристали започват своя красив снежен живот от миниатюрен леден диск, който пък от своя страна се формира от една проста малка микроскопична прашинка. Твърдо мъничко парченце, което бива обгръщано от вода, която от своя страна замръзва и когато това се случи се образуват ледени кристали. Тези ледени кристали привличат други ледени кристали и това се повтаря докато снежинката не падне на земята.

Защо снежинките имат една и съща форма?
Всичко се крие във водните молекули. Всъщност може би не сте забелязали, но всички снежинки или ледени кристали имат формата на шестоъгълник. Макар и да не са геометрично перфектни, това е най-честата форма, заемана от тях. Водните молекули естествено се подреждат в шестоъгълна форма. Резултатът е една структура с шест клона. Докато ледените кристали падат към нас, все повече и повече вода замръзва по тях повтаряйки шестоъгълната структура на леда. Ето защо всички снежинки имат една и съща шестоъгълна форма.



И все пак, защо въпреки шестоъгълната форма снежинките не са съвсем еднакви?
Известните американски изследователи на снега Уилсън Бентли и Уилям Хъмфри фотографират за „Атлас на снежните кристали“ 6000 различни варианта. Оказва се, че има още безброй. Всеки снежен кристал е уникален и неповторим, а е известно, че всяка снежинка се състои от множество кристали. Нужна е изключителна прецизност, за да бъдат уловени разликите между отделните снежинки. Развитието на един снежен кристал и формата му са повлияни от влажността на въздуха, температурата, вятъра и така нататък. При голям студ се образуват равни като плочка снежинки или такива с форма на призма, а при по-високи температури окото радват дендрити с по шест разклонения (звездички). Когато е много студено и влажността на въздуха е много висока, възникват кухи отвътре шестоъгълни призми. Ако кристалът срещне по пътя си към земята по-топла среда, той все още може да се доразвие до изящно звездовидно творение. Колкото е по-висока влажността на въздуха, толкова по-красиви и причудливи форми могат да се образуват. Когато температурата на въздуха е близко до точката на замръзване на височина от няколкостотин метра над земята, ледените кристали се залепват с помощта на малки водни капчици. И се раждат снежинките.
И тъй като всеки леден кристал поема собствен път към земята, преминавайки през различни температури и влажности, възникват съвършено различни структури. „Условията на околната среда за два кристала никога не съвпадат напълно. Затова вероятността два снежни кристала да имат абсолютна прилика е почти изключена“, твърди Хенинг Льове, учен от швейцарския институт за изследване на снега и лавините.
Вероятно единственото общо нещо за всички ледени кристали е шестоъгълната кристална решетка. Снежните кристали имат винаги по шест лъча или странични повърхности.

Каква е разликата между сняг и суграшица?
Ако температурата остава много ниска през целия път от горните слоеве на атмосферата на земята, снежинката ще продължи да пада като сняг чак до земята. Но ако температурата се затопля леко по протежение на пътя, снежинката може да се стопи малко, след това повторно да се замрази, когато отново е в контакт със студен въздух. Това е начинът, по който се образува суграшицата.

Надяваме се, че вече познавате снега по-добре и ще впечатлите приятелчетата си, а защо не и учителката с тази информация.

Снимки: freeimages.com

Вижте още:
Историята на двете снежинки и облакът Бо
Шоколадови снежинки
Красива лятна снежинка



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град