петък, 12 ноември 2010 г.

История на коледната елха



                   Сияещата елха, която се свързва с редица древни обичаи, с времето се превръща в символ на Коледните и Новогодишни празници. На Коледа се смята, че Христос идва на земята и носи със себе си частица от Небесното царство и неговата красота. Затова елхата се украсява с ангелчета,свещички, топки и сребристи гирлянди — като символ на отрупаното с плодове Райско дърво.


Кратка история на коледната елха     

  През 17 век навлизат нови мотиви в украсата на Коледното дърво. В Германия се появяват
 Коледни базари, където се предлагат подаръци, храни и дребни украшения, които да се поставят върху елхите. От тук идва традицията да се използват дребни сладки в различни форми за украсата на дървото. В своите бележки от Страстбург през 1601 година, един изследовател описва как местните украсяват елхите си с вафли, захарни пръчици и хартиени цветя в най-различни цветове.

                  Гирляндите започват да се използват като украса през 17 век. Според легендата една бедна вдовица много искала да зарадва децата си за Коледа. Затова им украсила елха. През нощта обаче няколко паяка изплели своите мрежи между клонките на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо, за да не се разстрои майка им. Всъщност гирляндите за елха започват да се произвеждат в Германия, като се използва истинско сребро, от което се изтеглят тънки нишки.

През 17 век от Германия коледната елха е пренесена в Англия, но употребата и започва по-късно, тъй като англичаните не били в особено топли отношения с немската монархия.

    По време на Американската революция, Хесенските наемни войници, които са били на английска служба в Северна Америка, запознават американската цивилизация с обичая на Коледните празници да се украсява дърво.



          През 19 век става настъпва истинска революция в украсата на Коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха на елхата. Родителите започват да оставят под елхата подаръци, с които да зарадват децата си на празника. Коледната елха се превръща в символ на просперитета в обществото — колкото по- украсено е дръвчето, толкова по-богати са притежателите му   

През 1882 година американците патентоват електрическите лампички.
Празничното дърво започва бързо да придобива популярност в Европа. Верни на своите традиции, Средиземноморските страни обаче трудно успяват да възприемат елхата. Те предпочитат да изобразяват Рождество Христово и различни библейски сюжети посредством малки фигурки и специална декорации.

    С навлизането на елхата като неизменен елемент от Коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс. Това налага да се започне производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия. Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология.
За нас българите този обичай започва в началото на 20-ти век, когато в двореца на Александър
 Батенберг за първи път украсяват елха.

Коледната елха е вече в дома ви. Сега предстои най-важната част – поставянето и декорирането й. След като сте й отредили почетно място (обикновено във всекидневната), постарайте се да й
осигурите достатъчно свободно пространство „да диша”. Клонките трябва да се разстилат свободно и да не са изложени на пряка слънчева светлина или източник на топлина (климатик, парно, печка), защото ще изсъхнат по-бързо. Проверете дали коледната ви елха е стабилно застопорена – особено, ако имате дете или домашен любимец. Понякога само едно небрежно закачане на някое връхче може да развали целия празник.


   За да украсите елхата не е нужно да притежавате диплома по изкуство. Необходимо ви е само
въображение. След като вече сте направили коледната украса в жилището си, имате представа какви цветове да подберете за дръвчето. Панделки, топки, гирлянди, камбанки – изобилието от украшения ви позволява да впрегнете цялата си фантазия, за да направите коледната си елха уникална. Детето ви иска да сложи тази играчка тук? Позволете му – това е неговият дългоочакван миг да бъде полезно и да вложи сърцето си.

Препоръчително е обаче преди всички украшения да разпределите пъстроцветните лампички по клонките на елхата (ако имате такива). Проверете дали са в изправност (не забравяйте, че само една изгоряла крушка прекъсва цялата светлинна верига), а при поставянето им внимавайте да нямат директен контакт с игличките (за да не стане пожар). Започнете от върха и развивайте надолу към основата в спираловидно положение. Отдъпнете се на крачка две от коледната елха, за да видите дали са равномерно поставени. В зависимост от това колко наниза от пъстроцветни лампички включва комплектът ви, се постарайте те да са разпръснати по цялото дръвче и да създават пълнота на украсата И накрая, не забравяйте да спазите символичния ритуал по включването им – така повелява традицията.

Любопитни факти за коледната елха

    * Коледната елха абсорбира праха и власинките във въздуха.
    * За първи път коледна елха е била украсена в Рига (столицата на Латвия) през 1510 г.
    * Големите магазини и търговски центрове започват да използват осветена коледна елха като част от украсата си през 1900 г.
    * Свободната продажба на коледни елхи като търговски продукт в САЩ започва през1850 .      * Традицията да се използват малки запалени свещички при украсата на коледна елха, се въвежда към средата на XVII в.

Остават броени дни до Коледа. Доставете си добро настроение и празнична атмосфера с всеки елемент от украсата на дома ви. А когато всички се съберете около коледната елха, си припомнете щастливите моменти, които сте изживели заедно и онези, които ви предстоят. Весела Коледа!

0 коментара:

Публикуване на коментар