Как да подготвим автомобила за зимата

Зимното шофиране има своите особености и крие определени рискове. То е предизвикателство, както за шофьорите, така и за самите автомобили. Много хора дори предпочитат да не използват колите си през зимата и търсят алтернативен транспорт. Ако все пак сте от ентусиастите, които са готови да карат по непочистени пътища и да се борят с преспи и коловози, то обезателно ще трябва да вземете някои мерки, за да сведете вероятността да закъснеете някоя сутрин за работа заради безрезултатни опити да стартирате двигателя, до минимум. Още по-страшен изглежда и сценарият да прекарате ден-два в снежна пряспа в очакване на високопроходимата техника, която да издърпа заседналия автомобил. За да си спестите тези крайно неприятни преживявания, е нужно да подготвите автомобила за зимата, като обърнете предварително внимание на няколко основни неща, които ще спомогнат за правилното функциониране на системите и ще осигурят безопасно и спокойно шофиране.

Как се прави:

Зимни гуми.

Задължително сменете и четирите гуми със зимни. Дори и по-бюджетните зимни гуми се държат по-добре при зимни условия от колкото летните, и всесезонните. Използването на всесезонни гуми на лед и сняг е неоправдан компромис с безопасността. Дори и да сте невероятно добър шофьор, и да нямате проблеми при зимни условия, не се знае тези пред вас, или идващите насреща, в каква ситуация ще Ви поставят. Тогава, при необходимостта от бързо спиране или рязка смяна на посоката на движение, зимните гуми ще свършат това, за което са създадени, и ще оправдаят инвестицията.

Зимни гуми

Подходящо време за смяната на гумите е с настъпване на застудяването – октомври, началото на ноември. Особено пък ако имате отделни джанти със зимни гуми на тях и ще правите смяната сами пред блока, няма нужда да чакате големите студове, и да сменяте гуми докато Ви вали сняг например. Тук може да видите Как се сменя гума.
Не забравяйте, че зимната гума е изработена от материали, които имат добри характеристики при ниски температури. Каучукът е по-мек и еластичен, което от своя страна осигурява по-добро сцепление в студено време дори и да не шофирате върху сняг. Проверете налягането на гумите и го поддържайте в оптималните му граници. При смяната на температурата налягането в гумата се променя. Уверете се, че гумите не са прекалено стари и че грайферът е достатъчно дълбок (поне 3-4мм).

За информация относно изборът на гуми и означенията по тях погледнете Как да изберем и поддържаме автомобилните гуми.

Не забравяйте, след като зимата си отиде, да върнете летните гуми на колата и да приберете зимните на подходящо място. Зимните гуми се износват много бързо при шофиране в топло време и нагорещен асфалт.

Акумулатор.

Зареждане на акумулатор

При ниските зимни температури акумулаторът е особено чувствителен елемент от автомобила. Студът се отразява неблагоприятно на всяка батерия, а при студен двигател е нужен доста ток за първоначалното развъртане, заради сгъстилото се масло. Изтощеният акумулатор е една от най-честите причини да останете без личния си транспорт, особено някоя мразовита сутрин. Ако през все още топлите есенни дни акумулаторът дава признаци, че си „отива“ и върти трудно, то най-вероятно няма да ви изкара през зимата, и ще е нужно да го смените.
Разнообразие на акумулатори, масла и резервни части – Maxcar.bg
Дори батерията да е в привидно добро състояние, студът може да ви изиграе лоша шега, ако не използвате автомобила си всеки ден. Тук идва необходимостта от периодично зареждане на акумулатора.
Вижте Как се зарежда акумулатор.
Не оставяйте акумулатора да стои на студа дни наред в колата, ако не я използвате. Добра идея е да го свалите и да го приберете на стайна температура, дори и да не го слагате на зарядно. Погрижете се клемите да са чисти от окис и корозия, както и да контактуват добре, и без луфтове.

Масло и филтри.

Масло и филтри

Ако маслото на автомобила е наближило момента за смяната и се чудите дали да го смените след края на зимата, по добре не отлагайте. Както беше споменато по-горе, ниската температура сгъстява маслото и води до по-трудното и непълноценно мазане при стартиране, и при студен двигател.  Добра идея е да смените горивния и въздушния филтър, за да не затормозявате допълнително работата на двигателя, в и без това тежките условия. Тук е моментът да споменем и така важния ангренажен ремък (ако не сте с верига). Не поемайте излишни рискове и го сменете, ако му е дошло времето или изглежда износен. Смяната на въздушния филтър на купето пък ще ви осигури добре функциониращо парно и по-добро обдухване на потящите се стъкла.

Антифриз.

Антифриз и работна температура

Може да проверите температурата на замръзване на антифриза в сервиз или ако имате необходимия уред може да направите това и сами. Нужно е обаче да сте сигурни, че течността няма да замръзне дори и в най-студените зимни нощи, за да предотвратите скъпо струващи ремонти. Най-лесният начин за проверка на охлаждащата течност в домашни условия е като издърпате малко с голяма спринцовка и я оставите във фризера за едно денонощие. Ако след това антифризът не се е сгъстил драстично, може да сте спокойни и само да го поддържате между минималното и максималното ниво, отбелязано на казанчето. Добре е да сте сигурни и в коректната работа на термостата, като ако имате съмнения в изправността му, по-добре го сменете навреме. Блокирал термостат няма да позволи на двигателя да достигне работната си температура или това ще става прекалено бавно, което не е желателно. Освен това няма да имате и работещо парно, а това е допълнително неудобство в студените дни.

Чистачки и течност за чистачки.

Сменете чистачките, ако са прекалено стари, оставят следи или замазват стъклото. Видимостта при зимното шофиране е от съществена важност поради бързо сменящата се пътна обстановка. Ниските температури втвърдяват допълнително гумата на чистачките, а това прави работата им още по-незадоволителна.

Автомобилни чистачки

Налейте зимна течност за чистачки в казанчето, като ако е концентрат, разредете я съгласно упътването. Имайте едно на ум при разреждането и се презастраховайте, защото много често границата на замръзване се преувеличава от производителите, особено ако е по-нискобюджетен продукт. Едно замръзване на течността за чистачките може да доведе до спукване на казанчето и тръбичките, и до опасна ситуация на пътя. След като налеете зимната течност, изпръскайте старата от системата и настройте пръскалките, ако е необходимо. Не подценявайте работата на автомобилните чистачки, тъй като в условията на зимно шофиране, те са постоянно използван компонент заради водата, калта и лугата по пътищата.

Подгревни свещи.

Подгревни свещи и чек лампа

Подгревните свещи при дизеловите двигатели са незаменими помощници при палене на отрицателни температури. Докато неизправност в една от тях може и да не окаже съществено влияние, то ако например две от свещите са за смяна, най вероятно двигателят изобщо няма да запали. Тогава в опитите си има голяма вероятност да „съборите”  и акумулатора, което ще усложни ситуацията допълнително. За да си спестите това главоболие, проверете свещите в сервиз и ги сменете, ако има проблеми. Най-добре ги сменете всичките заедно, тъй като подгревните свещи имат определен живот и ако си е заминала една, ще я последват и другите.

 

  • Погрижете се за външния вид и боята на автомобила. За да защитите боята и лаковото покритие, може да ваксирате автомобила преди зимния сезон. Така ще има допълнителна защита срещу солта и лугата по пътищата, които засилват корозията. Добре е и да миете по-често колата, за да предотвратите появата на ръжда и повреди по боята и лака. Почистете от листа кората под чистачките, за да се оттича по-лесно водата и за да не се затруднява вентилацията в купето.
  • Сменете стелките с гумени. Гумените стелки се почистват по-лесно от разтопения мръсен сняг, като в същото време не позволяват просмукването на влага в пода на автомобила. Влагата може да създаде проблеми с електрониката и ще увеличи запотяването на стъклата.
  • Уверете се, че всички системи за сигурност като ABS, ESP, тракшън контрол и др. са в изправност. При шофирането  в зимна обстановка вероятността да ви потрябва някоя от тях е доста голяма.
  • Смажете уплътненията. Може да направите това, като нанесете течен парафин по уплътненията на вратите и багажника. Естествено, ако предпочитате може да използвате и готови специализирани спрейове за тази цел. Тази процедура ще предотврати залепването на вратите, както и ще предпази гумата от скъсване или нацепване при евентуално по-сериозно дърпане в опит да влезете в автомобила.
  • Не оставайте с малко гориво. Поддържайте нивото на резервоара поне на половината. В случай че закъсате и трябва да чакате, няма да е приятно да стоите на студено поради малкото гориво, което е останало.

Допълнителни аксесоари.

Зимни аксесоари за автомобил

Желателно е да сложите в багажника някои допълнителни неща за всеки случай, които могат да са от голяма полза в определени ситуации. Не забравяйте веригите, които трябва да са за вашия размер гуми. Добра идея е да не се учите как се слагат чак когато закъсате в снежна виелица, а предварително да сте направили поне една „суха тренировка”. Научете се Как се слагат вериги.
Имайте под ръка също и стъргалка, резервна течност за чистачките, кабели за подаване на ток, въже за дърпане, а защо не и лопатка, и чувалче пясък в багажника. При замръзване на ключалката на вратата може да решите проблема със спрейче за размразяване на ключалки, което е желателно да държите в джоба на якето например, а не в колата (по разбираеми причини).

Ако вземете тези превантивни мерки и се погрижите за безпроблемното функциониране на автомобила, както и за вашата собствена безопасност, вероятността да закъсате на пътя в очакване на помощ, ще бъде много по-малка. Не забравяйте обаче, че зимното шофиране винаги крие своите рискове, затова бъдете нащрек и карайте внимателно.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Прочетете още:
Как се отваря и почиства дистанционно управление

Когато дистанционното на телевизора, уредбата, системата за домашно кино или...

Затвори