Здраве и красота

Опасностите, които крие зимният студ

Колко е опасно да чистим сняг с лопата през зимата?

05.01.2013г. / 09 15ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Зимата все още не ни е затрупала с пухкав сняг и не е смразила жилите ни с коварния си студ, но тези неща тепърва предстоят. Добре е да имаме предвид какви опасности грозят тялото ни през настъпилия вече зимен сезон.

С падането на температурите се увеличават случаите на сърдечен удар. Потърпевшите в подобни случаи са най-често хора с проблеми със сърдечносъдовата система или са изложени на тежък физически труд в ежедневието си. Обяснението се крие в това, че при по-ниска температура на въздуха кръвоносните ни съдове се свиват, за да се избегне охлаждане на организма. Реакцията е съвсем естествена, но може да доведе до сериозни усложнения.

Специалистите предупреждават, че сме склонни да подценяваме зимните опасности или по-точно: рядко си даваме сметка за тях. Чистенето на сняг с лопата например може да се окаже една свръхнатоварваща сърцето ни работа точно защото се извършва при температури около и под 0 градуса. Кръвното налягане може драстично да се увеличи и да нарасне рискът от инфаркт.

Ето защо специалистите съветват:

  • Преди да се заемете с тежка физическа работа на открито, направете няколко леки упражнения за загряване на мускулите.
  • Трябва да запазите тялото си топло. Непременно използвайте шал, който да стои върху устата и носа ви, за да стопля въздуха, който вдишвате.
  • Облечете се „на пластове“ като най-отгоре сложите нещо ветроустойчиво и непромокаемо.
  • При чистене на сняг не вдигайте лопатата, а избутвайте снега странично.
  • Правете чести паузи за отдих, макар и за 2-3 минути, а също така и няколко по-дълги почивки.
  • Извикайте приятел за компания.
  • Всеки, който е с наднормено тегло и е на възраст над 50 години или е преживял инфаркт, трябва да се посъветва с лекаря си преди да поеме тежка физическа работа или спортуване през зимния сезон.
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )